Familjemiddag

Precis hemkommen efter traditionell påskmiddag med familjen. Min familj. Relationerna i släkten har väl inte alltid varit och är fortfarande inte helt okomplicerade. Det är något som jag tror de flesta känner igen sig i, i någon utsträckning.
Jag vet inte om det är ett ålderstecken men jag tycker det är skönt att umgås med familjen. De finns liksom alltid där. Otaliga är de gånger de hjälpt till att bära flyttkartonger. Alla presenter jag fått genom åren, en hjälpande hand i vardagen. Min mamma och pappa har hjälpt mig med så mycket här i livet. Det är jag tacksam för.
Av alla de kval vi lider här hemma har jag inte nämnt ett knyst. Vi är inte så bra på att prata med varann om allvarliga saker, eller saker som rör känslor snarare. Förutom det så orkar jag inte blotta mig och så vill jag inte göra de ledsna och besvikna. Det sista jag vill är att det här ska bekymra mina nära och kära, det plågar redan mig tillräckligt, ingen mer ska behöva lida.

Glad påsk till alla kämparsystrar!

Tänk att något som skulle kunna vara så lätt, är så svårt. Jag vet ju att jag inte är ensam och att alla ni andra finns därute känns ändå som en liten tröst. Det är så härligt att läsa era kommentarer med såväl pepp som egna historier. Jag hade såklart önskat att jag kunnat dela detta även med mina vänner IRL men det verkar tyvärr vara en omöjlighet. Jagt är glad att så många av er vill följa med på vår resa, även fast vi inte känner varann.
Veckan som gått har varit kämpig för mig och stackars P har tappert hållit humöret uppe. Nu blir det ett par dagars ledighet vilket passade bra då jag dessutom fått lite hosta och feber.

Utanför min kontroll

Idag är en dag när tankarna spretar åt alla möjliga håll och nivån av frustration i kroppen är hög. Allt i denna karusell ligger så helt utanför min kontroll. Och det stör mig, stör mitt sinne, ger mig inte ro.
 
Vi har gjort "alla rätt", vi började försöka medan jag var i ung ålder, vi röker inte, dricker högst måttligt,  jag är fullkomligt normalviktig,  motionerar regelbundet, äter både frukt och grönsaker, vi har haft sex regelbundet. Och ändå - det bara går inte!
Jag har lydigt tagit alla tabletter, sprutor, gått på oräkneliga gynkontroller som är bland det mest avskyvärda jag vet. Och fortfarande - det fungerar inte!
 
Det har gått rätt så bra för mig i livet, även om allt inte alltid varit lätt. Många saker har jag löst, ibland mot alla odds, genom att jobba hårdare och anstränga mig mer. Det har inte alltid gett utdelning direkt och ibland har jag verkligen fått kämpa. Men oftast så i slutändan har det kommit en öppning, en ljusning, resultat av alla mina ansträngningar.
 
Nu finns det inget jag kan göra. Inget som gör skillnad. Som påverkar utgången i detta lotteri. Jag skulle så gärna vilja att det fanns något jag kunde göra.

Telefonpass

Förutom att hela den här resan i sig är ett stort stressmoment så finns det vissa saker som gör mig lite extra stressad. Ett av dem är telefonpassande. Vår lokala klinik är verkligen smidig och tillmötesgående och doktorn återkommer nästan alltid samma dag när sköterskan lagt en lapp. Men, det blir på obestämd tidpunkt. Jag jobbar själv inom vården och en vanlig dag kryllar helt enkelt av situationer där jag inte kan svara i telefon. Och situationer där jag visserligen kanske kan rycka upp telefonen ur fickan och svara, men där jag befinner mig mitt bland massa folk och med små möjligheter att gå undan.
Lösningen för oss blir oftast att doktorn får ringa till P istället. Det fungerar rätt så bra, han har ofta betydligt lättare att svara. Sedan pumpar jag P på all information, varenda detalj som han nogsamt har antecknat. Ibland har jag också "briefat" P på förhand om tekniska detaljer och frågor vi vill ha svar på, eller ärligt talat har jag som regel gjort det. Genom min utbildning har jag en helt annan kunskapsbas än P och på så sätt blir det ibland lite stressande för honom eftersom jag har många frågor som han inte ens tänkt på. Ibland är det ju så att det kommer upp nya frågor beroende på vilka svar man får, och det är enklare för mig att tänka ut följdfrågorna. Jag brukar försöka tänka ut ungefär vilka svar vi kan tänkas få, och sen fundera ut olika följdfrågor så att P har så stor chans som möjligt att kunna ställa bra och relevanta frågor. Vilken kontrollhäxa jag måste framstå som!
Idag har varit en såndär dag med telefonpassande. Jag har faktiskt haft svårt att få så mycket vettigt gjort på jobbet, jag har nästan maniskt gått med handen på telefonen i fickan. Det slutade ändå med att det blev P som blev uppringd. Doktorn behövde diskutera med IVF-kliniken och skulle antagligen ringa tillbaka imorgon igen. Så imorgon blir en till dag på helspänn.

P som i pärla

Min fina sambo P och jag är verkligen ute på vandring i en snårig djungel bland piller, sprutor och gynbesök. Drivna av en förhoppning att det kanske någon gång kan bli vår tur. Hela denna resa tär något så fruktansvärt på mig och de senaste dagarna känns det som allt är nattsvart. Tankarna far runt i huvudet, river i bröstet och ger mig ingen ro. Jag har gråtit, gråtit och gråtit.
P har torkat mina tårar och sagt att det kommer ordna sig. Lagat mat och hjälpt mig med hästarna. Han är helt enkelt en sån pärla, min P. Just nu är det han som är den starka av oss. Jag är liten och svag.
Egentligen tror jag att han är orolig för mig, för hur jag mår. Det värsta är att jag också är lite orolig. Allt det här känns så jobbigt att jag snart inte vet var jag ska ta vägen, det håller på att göra mig sjuk. Jag är rädd att jag inte ska klara av att jobba. Jobbet är på nåt sätt både mitt andningshål - som tvingar mig att fokusera på annat, och något som kräver en koncentration som jag har svårt att uppbåda just nu.
Jag hoppas P orkar.

Imorgon är det TD

Ja, för alla er som inte är "i branschen" så är det alltså testdag imorgon, den dagen vi fått order av kliniken att göra ett graviditetstest. Nu vet jag ju redan att det kommer vara negativt så det känns nästan lite fånigt att behöva göra ett, det kommer vara sådär nästintill hånfullt tvärblankt.
Sedan ska vi ringa till kliniken och meddela resultatet och jag grämer mig nästan. Det känns så svart på vitt och ringa dit och berätta att det inte blev nåt. Och så är de så himla gulliga och förstående på kliniken, så då blir jag gråtmild nästan bara av det. Kanske blir det P som får ringa.

Ilska och sorg

Imorse vaknade jag redan vid 6-snåret. En blandning av melankoli och mensvärk gjorde det omöjligt att somna om så det blev en tidig frukost. Jag hann göra stallet klart och lagom till dess hade P vaknat och vi packade in skidorna i bilen. Det blev 1,5 mil i skidspåret. Varven gick fort, mycket fortare än jag annars åker. Det är så mycket ilska, sorg och frustration som måste ut. En del i skidspåret, en del här.
Åtskilliga timmar har jag även tillbringat i sängen, med tårarna trillandes ner för kinderna. De tar liksom aldrig slut. Kudde, täcke och hår - allt genomblött av tårar. P har tålmodigt suttit hos mig och torkat mina tårar,  kommit och tittat till mig och serverat mig mat när för många timmar gått sedan sist. Jag är så trött, trött och skör.
Framför mig ligger en hel arbetsvecka och jag undrar hur jag ska orka? Ibland önskar jag att jag stod vid ett löpande band, på ett jobb som inte krävde så mycket av mig. Men sådan är inte jag, jag har ett jobb som är utvecklande och utmanande. Men i sådana här tider, när livet känns som en tillräckligt stor utmaning, hade hälften varit nog.

"Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva"

Precis så känns det. Det gör så ofattbart ont. Sorgen är som en outsinlig källa, det tar liksom aldrig slut..? Jag orkar inte längre. Kroppen känns nästan sjuk, helt tömd på energi och ångesten och sorgen sliter och river i mitt bröst.
Ute går solen upp till en fin och gnistrande vacker vinterdag. Det hade varit fantastiskt om det inte vore för att allt känns så meningslöst, så fruktansvärt meningslöst.

Bring it on...

Det har börjat, försiktigt, sipprande. Någon dov mensvärk som kommer och går har infunnit sig. Nu kan det lika gärna få braka loss med buller och bång, hoppet är ute.

Missunnsamhet

Visst är nästan själva ordet fult, smakar liksom lite beskt i munnen? Vem vill vara missunnsam liksom? Och framförallt vem skulle i så fall erkänna det?
En av mina bästa vänner började i höstas att försöka få barn, "vi kör på och blir det så blir det". Jag vet dock att hon redan innan de började försöka varit hos gyn för extrabesiktning och testat med ägglossningsstickor hemma.
Jag vill att det ska gå bra för mina vänner, att de ska få vara friska och få det de önskar sig i livet. Samtidigt kan jag inte sticka under stol med att jag skulle tycka det var jobbigt att få höra att de väntar barn medan vi efter ett par år i barnverkstaden fortfarande inte kommit någonstans. Men det känns så skamligt så det har jag inte ens vågat säga högt. Jag försöker intala mig själv att säga OCH istället för men.
Jag är glad för er skull OCH jag är ledsen för att vi inte kan få några barn. Inga men.

Snön faller och vi med den...

Idag känns allt så hopplöst. Ingen mensvärkskänsla, inga andra direkta besvär heller. Jag tar ut nederlaget i förskott, men kanske är det bättre, dämpar fallet. Det bottenlösa hålet håller på att öppna sig och kanske sugs jag ner däri. Jag vill inte vara där, snälla ta mig någon annanstans.

Är detta bara början?

En sak som skrämmer mig med barnlösheten är att vi inte vet något om hur länge vi ska springa i detta ekorrhjul. Jag är ännu relativt ung i sammanhangen, inte fyllda trettio, vilket innebär att vi har många år på oss. Det kan ju såklart kännas bra att vi har tiden för oss, men samtidigt så innebär det att vi teoretiskt sett fortfarande kan vara i IVF-svängen om tolv år. Tolv år...det är en lång tid. När ska man sluta hoppas? När kan man säga att man verkligen försökte allt?
Nu är vi bara vid vår första IVF, men det är svårt att inte snudda vid tanken. Hur länge kan man hoppas och envetet försöka gång efter annan? Och framförallt vad gör det med en själv och med relationen..? Jag är ibland rädd att vi ska tappa bort varann och oss själva i det här. Jag kan ärligt säga att de två senaste åren knappast kommer gå till historien som de mest minnesvärda i mitt liv. Självklart har det hänt mycket bra saker i mitt liv under den här tiden, men på något sätt så ligger det i skuggan av barnlösheten. Och så vill inte jag leva mitt liv, i skuggan av något annat...

Utedag

Klev upp redan några minuter i sju och åt frukost med nygjord smoothie i lugn och ro. Sedan packade vi in skidorna och matsäcken och begav oss till skidspåret. Det var skönt att få glida fram i spåret och sen sitta ner i solen och dricka varm oboy och äggmacka. Precis vad jag behövde! Nu har jag nog inte varit i form riktigt innan annars borde jag gjort det här långt tidigare!

Analyserande på RD 7

Nu är det i full blom, analyserandet. Hur har det gått? Jag vet inte ens om jag orkar kämpa emot, utan tankarna bara far runt i huvudet helt ohejdat. Det är svårt att tänka på annat. Förutom alla tårar och bedrövelse, hur mycket av min tid ska det här få äta upp? Jag har inget bra svar på den frågan, å ena sidan vill jag tvinga mig själv till fullt fokus på något annat, å andra sidan tänker jag att jag kanske ska "unna mig" det här ältandet. Det är ju när allt kommer kring kanske bara någon dryg vecka av ovisshet kvar, om än en oändligt lång vecka.

Ovetskapen - ett tveeggat svärd

Nu har tiden nästan stannat upp och bara sniglar sig fram. RD 6 idag. Kliniken har satt testdagen till den 26/3, alltså RD 17. Det är en halv evighet dit. Jag har redan inlett förhandlingar med mig själv - när ska jag testa? Å ena sidan tjuvtesta innan och kanske få ett besked som gör dagarna fram till testdagen lättare, eller ett minus som kanske förbereder mig på det som ändå komma skall? Eller ska jag stålsätta mig och försöka njuta av ovetskapen, för den betyder ju trots allt att jag ännu inte har misslyckats...

Förståelse

 
På den här resan vi gör känner jag mig ibland, eller alltför ofta egentligen, så ensam. Jag och P min sambo kan visserligen prata om det men annars har jag ingen. Redan när vi började ana att något var fel och påbörjade utredningen så pratade jag med en av mina närmsta vänner. Under det första året med utredning och behandling valde jag att anförtro mig åt ytterligare några av mina närmsta vänner, men oftast var det mest som en käftsmäll. Teorierna kring varför vi inte har lyckats har varit många, men för de flesta i barnlöshetssvängen troligen alltför välbekanta.
"Ni kanske inte vill tillräckligt mycket?"
"Ni kanske vill för mycket?" och i analogi med det "Du är nog för stressad" och "Alla vet ju att stress är dåligt för fertiliteten"
"Gör ni på rätt sätt då?"
Där någonstans började jag känna att jag ville sjunka genom jorden. Förutom att jag har klarat mig igenom svensk grundskola och gymnasium så har jag även en lång högskoleutbildning kring kroppen och biologi, men jag skulle alltså ha missat hur man tillverkar barn och det var därför vi ännu inte fått till något!?
Stressteorierna har jag försökt bemöta med en fråga om varför vi inte lyckades det första året när vi var harmoniska och avslappnade och det faktum att de inte finns så mkt bevis för det varpå motparten istället blivit stött och påpekat att de minsann inte hade mitt yrke och att det var svårt för dem att veta. Det hindrade de dock inte från att stensäkert uttala sig...
Sedan hade alla någon kompis moster eller arbetskamrats kusin som minsann hade haft svårt att få barn och sen tog de bara lite tabletter/sprutor/valfritt mumbojumbo-preparat och så ordnade det till sig,så inte behövde jag vara ledsen. Och annars så går det ju att leva bra utan barn konstaterades det i förbifarten av min väninna som själv varit så orolig för sin egen fertilitet att hon köpt hem ägglossningsstickor att testa med och gått till gyn för koll innan de ens börjat försöka.
Min enda tröst i alla dessa hopplösa kommentarer har varit att jag innerst inne trots allt tror att mina vänner vill mig väl, trots deras klumpiga kommentarer. Men nu pratar jag inte längre med någon om det här, jag orkar inte.

Förlåtande arbetskläder

Jag har varit rätt trött och magen har gjort ont vid minsta rörelse eller hostning så nattsömnen har varit därefter.
Jag gruvade mig lite för arbetsveckan då jag inte alls känt mig i form. Magen har dessutom varit som en ballong, ser ut som jag är i v 20 allra minst och jag kan inte knäppa några byxor. Som tur är har vi arbetskläder som är väldigt tillåtande, visserligen inte särskilt snygga, men bekväma. De går också alldeles utmärkt att dölja en svullen mage i, vilken tur för mig för nyfikna frågor och kommentarer klarar jag mig utan. Jag har valt att inte berätta för någon på jobbet, inte chefen och inte någon medarbetare. För mig känns det bäst så, jag tycker sådana här frågor är privata och jag vill gärna lämna mitt privatliv utanför jobbet.

Mediciner

en dags mediciner
 
Jag har tidigare i mitt liv haft turen att vara rätt frisk. Har aldrig tagit några mediciner regelbundet frånsett preventivmedel. Därför känns det som en rätt stor omställning att nu ta mediciner både morgon och kväll. Det blev ju rätt många blåsor ch viss risk för överstimulering så förutom standardmedicineringen med progesteronvagitorier så fick jag ett par tabletter extra och sprutor som jag ska ta de närmaste veckorna.
Magen känns svullen och öm och jag har mest gjort ingenting hela dagen vilket är olikt mig, imorgon är det arbetsdag och jag hoppas jag känner mig lite bättre då så jag slipper att vagga fram.

Plåster på såren...

Efter några få timmars sömn styrde vi kosan mot kliniken för att få vår dom. Det var i alla fall lite så det kändes. Det enda ägget såg bra ut och vi fick tillbaka det. Jag var så ledsen och när man bara sovit ett par timmar så blir det inte direkt bättre, jag kunde inte hålla tillbaka tårarna. Vår doktor var professionell ut i fingerspetsarna och sa precis de ord vi behövde höra. Det var som plåster på mitt trasiga inre. När vi åkte därifrån kändes det ändå bättre, jag känner någon slags tillförsikt och hopp. Den känslan ska jag försöka hålla fast vid, det behöver jag.

Resa mot okänt mål

Efter en del funderande har jag bestämt mig för att starta en blogg, mest för min egen skull faktiskt. Jag behöver någonstans där jag kan få ventilera, någonstans där all ledsenhet och frustration kan få komma ut. Tyvärr är det vad som speglar min vardag mest just nu men jag hoppas få göra en resa och kunna stiga av där sinnet blir lättare. För inte var det väl såhär livet var tänkt att bli?
 
Jag och min sambo slutade med preventivmedel, egentligen mest för att jag skulle slippa alla biverkningar även om vi givetvis var beredda och välkomnade eventuella följder av det beslutet. I början var det en befrielse bara att slippa må dåligt. Men vartefter månaderna gick kom ju funderingarna om varför inget hände, var det något fel på oss? Efter något års försök på hemmaplan sökte vi hjälp och ett år med hormonstimuleringar följde. Varje månad slutade med samma besvikelse, blodet kom.
Nu är vi mitt uppe i vår första IVF och jag är så ledsen och rädd. Hormonstimuleringen gick bra och igår åkte vi till kliniken för äggplock. Det fanns massor av äggblåsor att punktera, jag tappade räkningen litegrann men räknade i alla fall till 17 på höger och 12 på vänster. Vi fick ut 16 ägg och de var lite oroliga för överstimulering på kliniken så jag fick åka hem med recept på mediciner för att motverka det.
Jag sov gott efter en lång dag och försökte glädja mig åt att vi lyckats få ut ett bra antal ägg, men inom mig gnagde oron. Idag ringde de från kliniken och mina farhågor besannades, bara ett ägg hade befruktats. Imorgon ska vi åka alla milen till kliniken och se om detta enda ägg har överlevt...
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

rebria.blogg.se

En blogg om mitt liv, min vardag och just nu våra fruktlösa försök att få barn.

RSS 2.0